Conținut
- Regulile Casei
- Accesul în sală
- Minorii
- Normele de conduită
- Drepturile sălii de escaladă
- Reguli specifice pentru zona de boulder
- Zona de boulder
- Panoul Gullich sau campus board-ul
- Bara de tracțiuni, plăcile de tracțiuni, inelele, TRX-ul, sfoara, ganterele, benzile elastice și alte instrumente pentru antrenament
- Dispoziții finale
Regulile casei
Sala de escaladă Crux este administrată de SC Crux Holds SRL.
Acest regulament este aplicabil tuturor persoanelor care folosesc facilităţile sălii de căţărat Crux, participă la activităţile desfăşurate în sală sau observă aceste activităţi, inclusiv minorilor, pentru care este necesar acordul părintelui sau tutorelui legal.
Folosirea facilităţilor sălii de căţărat şi participarea la activităţile sportive în cadrul sălii de căţărat Crux reprezintă acordul tău implicit cu privire la respectarea regulilor sălii şi asumarea răspunderii pentru producerea eventualelor riscuri.
În oricare dintre forme, căţăratul este un sport extrem!
Prin urmare practicarea acestui sport (inclusiv căţăratul în cadrul sălii de căţărat Crux) implică asumarea unor riscuri, care sunt prezentate în mod detaliat, în cuprinsul acestui regulament şi verbal, de către personalul sălii, tuturor persoanelor interesate să desfăşoare o astfel de activitate.
Înainte de a folosi facilităţile Sălii de căţărat Crux asigură-te că ai citit prezentul regulament şi că ai înţeles toate indicaţiile oferite de personalul sălii, precum şi că ai cerut eventuale explicaţii suplimentare.
De asemenea, dacă ești începător sau nefamiliar cu acest sport (căţăratul în sală) cere instructajul “Primul pas” oferit gratuit de personalul sălii.
Prin folosirea facilităților sau participarea la activitățile sălii de cățărat Crux ești de acord:
- să accepți și să-ți asumi toate riscurile provenite din aceste activități, cauzate sau presupus a fi cauzate de acțiuni neglijente proprii sau omisiuni ale Sălii de cățărat Crux sau a altor persoane;
- că participarea ta este pur benevolă și alegi să participi în ciuda riscurilor, fiind pe deplin conştient de posibilitatea producerii acestora;
- să îţi asumi toate riscurile provocate ca urmare a nerespectării indicaţiilor şi interdicţiilor descrise în prezentul regulament.
Prin folosirea facilităților sau participarea la activitățile sălii de cățărat Crux îți asumi că:
- nu suferi de probleme de sănătate;
- ești apt din punct de vedere medical pentru folosirea facilităților oferite de către sală.
Pentru a avea acces în sală, vei completa obligatoriu fişa de înscriere, vei primi şi citi regulamentul sălii.
Prin semnarea fişei de înscriere, accepți în întregime acest regulament şi te obligi să-l respecți.
Bouldering-ul (căţăratul pe structură artificală) reprezintă deplasarea pe verticală sau în traverseu, pe pereţi artificiali de escaladă, folosindu-ne exclusiv de forţa mâinilor şi a picioarelor, utilizând prizele fixate pe panou, fără a se utiliza echipament de protecţie personală (cască de protecţie, ham sau coardă, etc.).
Protejarea în această activitate se face doar prin respectarea cu strictețe a Regulamentului de Ordine Interioară a Sălii de cățărat Crux, a indicațiilor de folosire a panourilor și echipamentelor din salăși respectarea indicațiilor personalului sălii.
Suprafața saltelelor nu reprezintă o asigurare ci doar ne facilitează folosirea în mod confortabil a panourilor de cățărat și a celorlaltor echipamente.
Accesul în sală
Accesul în sală este permis doar după luarea la cunostință a regulamentului de față și semnarea unei declarații pe proprie răspundere.
Accesul în sală este permis numai în timpul orelor de funcționare, afișate la fața locului și pe internet.
Accesul în sală se face doar pe bază de legițimatie valabilă. Legitimația este personală şi netransmisibilă.
În momentul aderării în rândurile abonaților sălii, vei primi o legitimație de acces, care poate fi un abonament lunar, un abonament de o zi sau alte forme de legitimații. Ai obligația de a prezenta legitimația atunci când frecventezi sala, la fiecare intrare în sală, te rugăm să lași documentul de acces la recepție, pentru a fi ștampilat.
Te rugăm să respecți tipul de abonament ales. Considerăm abonat al sălii chiar și persoana care efectuează o ședință unică.
Frecventarea altui serviciu decât cel plătit atrage plată suplimentară, conform preţului seviciului suplimentar de care ai beneficat.
Pentru evitarea oricăror neînțelegeri sau situații neplăcute te rugăm să ții cont de următoarele mențiuni:
- plata se va face întotdeauna la începutul perioadei de abonare sau a ședinței de antrenament;
- în cazul achiziționării unui abonament lunar de acces la sală sau a unui curs de inițiere, ședințele de antrenament nu vor fi reportate, decât în cazul în care neefectuarea acestora se datorează personalului sălii (sărbători legale, lipsa instructorilor, situații excepționale care au condus implicit la închiderea temporară a sălii etc);
- banii nu se returneaza în cazul neutilizaii abonamentului sau a ședintelor de inițiere din decizia ta și nici în cazul în care te îmbolnăvești sau nu mai vrei să folosești serviciile sălii.
Ne rezervăm dreptul de a anula legitimația de acces, în următoarele condiții:
- nerespectarea prezentului regulament;
- folosirea unui limbaj obscen, necuviincios, gesturi indecente, violente, cât și un comportament care să prejudicieze buna imagine a noastră;
- utilizarea defectuoasă a echipamentelor sportive existente, respectiv deteriorarea acestora prin folosirea necorespunzatoare;
- igiena personală precară;
- nerespectarea în mod repetat a observațiilor făcute de personalul sălii;
- săvârșirea de infracțiuni;
- consumul de droguri, alcool sau a substanțelor interzise;
- nerespectarea tipului de abonament pentru care ai optat;
- declararea datelor eronate în fișa de înscriere;
- înstrăinarea abonamentului propriu unei alte persoane cu scopul de a se folosi de servicii în locul tău;
- nerespectarea regulilor de igienă în sală.
Minorii
Minorii au acces în sala de escaladă doar cu acordul scris al părintelui (sau al tutorelui legal) privind respectarea prezentului regulament, precum și asumarea răspunderii pentru faptele și conduita acestora.
Restricțiile impuse în sală în funcție de vârsta copiilor sunt următoarele:
- Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 2 ani, cățăratul sau prezența pe suprafața saltelelor este interzisă;
- Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani, cățăratul este permis, strict sub supravegherea părinților sau a însoțitorului persoană adultă, doar pe zonele de panou destinate și copiilor, fiind strict interzisă prezența copiilor oriunde altundeva pe suprafața saltelelor, cu excepţia indicaţiilor exprese date de către personalul sălii;
- Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, cățăratul este permis doar în cadrul programului pentru copii sau sub supravegherea unui însoțitor adult;
- Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, cățăratul este permis atât pe parcursul cât și în afara programului pentru copii, dar cu acordul părinților sau al tutorelui legal.
Normele de conduită
Pe timpul prezenței în interiorul sălii de escaladă, toate persoanele trebuie să aibă un comportament educat, atent și igienic, pentru a evita orice risc personal sau pentru ceilalți.
Fumatul în interiorul sălii sau pe holul de acces este interzis.
Intrarea în sală sub influenţa băuturilor alcoolice, a drogurilor, stupefiantelor, tranchilizantelor sau a oricăror altor substanţe care afectează capacităţile fizice şi psihice ale căţărătorului, este strict interzisă. Prezentarea la sală sub influența acestora conduce automat la pierderea abonamentului în curs, personalul sălii putând refuza, pe viitor, accesul persoanei respective în sală.
Este interzis consumul de alimente care pot emana mirosuri sau pot murdări incinta sălii.
Orice activitate care perturbă siguranţa şi buna dispoziţie a celorlalți este interzisă.
Pentru respect reciproc, se va reduce la minimul posibil zgomotul în zona de escaladă şi în zonele de așteptare.
De asemenea nu este acceptat comportamentul agresiv, fizic sau verbal, față de niciuna din persoanele aflate în sală.
Accesul în sală cu animale de companie este interzis.
Accesul în sală este permis numai cu echipament sportiv corespunzător. Recomandăm înlăturarea tuturor bijuteriilor, în special a inelelor, brățărilor, ceasurilor care se pot agăța în timpul cățărării.
Fiecare persoană este responsabilă de echipamentul său: papuci de cățărat, haine, sac de magneziu, etc.
Cățărătorii au obligația de a asculta și urma indicațiile primite din partea personalului sălii, în vederea menținerii unui nivel ridicat de siguranță.
Te rugăm să reții că nu trebuie să intri în sală dacă ai gripă sau alte boli contagioase.
Te rugăm să contribui la menținerea ordinei, curățeniei și a igienei sălii!
Nu ezita să te adresezi echipei Crux pentru sfaturi sau întrebări legate de sală și de cățărat.
Ne rezervăm dreptul de a ne selecta clientela, de obicei foarte bună.
Pentru asigurarea igienei şi protejarea suprafeţelor din cadrul sălii, accesul cățărătorilor pe suprafaţa saltelelor, pe panouri şi în zona de antrenament nu e permis cu încălţăminte de stradă.
Recomandăm utilizarea papucilor speciali de căţărat sau, în lipsa acestora, a unei încălţăminte sport curate şi flexibile. Pentru a sta în sală, vă rugăm să aveți o pereche de încălțăminte de schimb (în cazul în care nu aveți papuci de cățărat, pot fi aceleași încălțări pe care le utilizați și pentru cățărare). Deplasarea în afara sălii cu încălţămintea utilizată în cadrul acesteia nu este permisă din motive de igienă şi protecţie a suprafeţelor sălii;
Nici vizitatorilor nu le este permis accesul cu încălțăminte de stradă în incinta sălii sau pe saltele și nici staționarea în zonele unde pot ateriza cățărătorii, în urma unor căderi.
Drepturile sălii de escaladă
Sala de escaladă își rezervă dreptul de a restrânge ocazional accesul, pe baza afișării în prealabil a unui anunț în sală și pe internet, în caz de cursuri de cățărare, demonstrații, concursuri etc, fără ca acest lucru să atragă o reducere a abonamentului.
Sala de escaladă Crux nu își asumă nicio răspundere pentru paza materialelor și a oricăror altor bunuri sau efecte personale pe timpul prezenței cățărătorilor în incinta sălii de escaladă. De asemenea, sala de escaladă nu are nicio responsabilitate pentru obiectele personale furate, uitate sau pierdute în incinta sălii sau în vecinătatea acesteia. Ai grijă de lucrurile tale!
Toți participanții trebuie să contribuie prin acțiunile și atitudinea lor la siguranța și buna desfășurare a activităților din sală.
Accidentarea unui cățărător de către un altul este responsabilitatea directă a celor implicați, administratorii sălii fiind exonerați de orice răspundere.
În cazul în care sesizează nerespectarea regulilor de securitate, cățărătorii sunt rugați să aducă la cunostință personalului sălii aceste fapte, pentru a evita producerea accidentelor.
Personalul sălii este îndreptățit să îndepărteze din incintă orice persoană ce încalcă prin comportamentul său prezentul regulament.
Persoanei care îi deranjează pe ceilalţi clienţi ai sălii prin nerespectarea acestor norme, după o corectă şi prealabilă avertizare i se va opri accesul în sală.
Crux Holds SRL și partenerii lui pot înregistra şi fotografia evenimente și activități desfășurate în incinta sălii. Participanţii iau la cunoştinţă faptul că există posibilitatea de a apărea în astfel de materiale, fără a putea emite nici un fel de pretenţii asupra drepturilor cu privire la respectivele materiale. Organizatorul are dreptul de a folosi aceste materiale, de a le publica pe diverse canale şi de a le utiliza în campanii publicitare. Dacă nu sunteți de acord cu acestea, trebuie să declarați acest lucru, în scris, anterior intrării în sală. Solicitați persoanei de la recepție să vă pună la dispoziție un formular de cerere în acest sens. În lipsa unei cereri explicite adresate în scris administratorului sălii, nu puteți avea ulterior obiecțiuni legate de apariția în materiale foto/video realizate în timpul activităților din sală.
Prevederile referitoare la Protecția Datelor cu Caracter Personal se regăsesc atașate Declarației pe proprie răspundere, pe care vă rugăm să le citiți cu atenție și să ne comunicați obiecțiunile dumneavoastră, dacă acestea există.
Reguli specifice pentru zona de boulder
Indicaţiile personalului sălii de căţărat Crux în vederea diminuării, pe cât posibil, a riscurilor inerente activităţilor desfăşurate în cadrul sălii de căţărat:
Asigură-te că cunoşti riscurile prezentate, dar nu limitativ, în prezentul regulament și evită pe cât posibil probabilitatea producerii lor, pentru a evita vătămarea/accidentarea propriei persoane şi a celorlaltor persoane care folosesc facilităţile sălii, participă la activităţile desfăşurate sau sunt prezenţi şi observă activităţile din cadrul sălii de căţărat Crux.
Asigură-te că știi în orice moment care e poziția ta pe panou și locul de aterizare în cazul unei căderi.
Căţăratul fără încălzirea prealabilă a muşchilor prezintă riscuri mari de accidentare. Încălzește-te bine înainte de a cățăra! Dacă nu ştii cum, întreabă personalul sălii.
Nu cățăra cu obiecte metalice și/sau ascuțite, bijuterii (ex: inele. cercei, ceas, brățări etc).
Este interzisă folosirea telefoanelor mobile și/sau căștilor audio în timpul cățărării.
Păstrează o distanță de siguranță față de persoanele care se caţără pe panou. Cu cât panoul e mai înclinat (surplombant) persoanele pot cădea la o distanţă mai mare de baza panoului. Stai departe, fii în siguranţă!
Cațără până la înălțimea la care te simți în siguranță să cazi. Evită săriturile de sus, descațără controlat pentru a coborî pe saltea.
Dacă cazi, încearcă să aterizezi cu picoarele ușor depărtate, amortizează din picioare până ajungi să atingi salteaua cu palmele.
Folosește echipamentul de fitness și de forță conform instrucțiunilor de utilizare. Dacă acestea nu îți sunt cunoscute, întreabă personalul sălii înainte de a folosi echipamentul.
Comunică personalului sălii eventualele afecţiuni de care suferi, pentru a putea încerca să îţi ofere ajutor în caz de nevoie.
Comunică personalului sălii orice neregularitate pe care o observi în legătură cu echipamentele existente în sală şi nu folosi aceste echipamente înainte de a informa despre eventualele nereguli.
Când faci pauză, depărtează-te de panou. Nu rămâne pe saltele nici întins, nici în şezut sau în picioare.
Ai grijă să nu lași nici un fel de obiect pe suprafața saltelei. Atentie la urcarea si coborarea de pe saltele.
Zona de boulder
Poziționarea prizelor, amenajarea traseelor și instalarea altor echipamente sunt atribuții rezervate personalului sălii de escaladă. Practicanții sunt rugați să anunțe eventualele probleme întâlnite pe parcursul practicării escaladei (prize deșurubate etc.).
La escaladarea de tip boulder nu se folosește coardă de siguranță.
Pentru asigurarea unei cățărări în condiții depline de siguranță, în perimetrul zonei de cădere sunt amplasate saltele de burete.
Se interzice folosirea structurilor de boulder purtând ham, carabinere și/sau dispozitive de asigurare, săculeț de magneziu sau alte elemente contondente/poluante, care pot produce consecințe nedorite în cazul unei căderi (accidentare, distrugere a saltelei, răspândirea magneziului în atmosferă).
Se interzice staționarea/deplasarea pe saltea în timp ce alți cățărători efectuează escaladarea. Are prioritate cel care urcă.
Persoanele care sunt angrenate în pasaje de bouldering au obligația de a-i atenționa pe cei care staționează pe saltelele de aterizare și de a-și alege un partener potrivit pentru a sta la spot (la prindere).
Pentru a evita orice fel de incidente este necesar ca toți cei care se află în sala de escaladă sau în perimetrul peretelui de bouldering să fie foarte atenți atât la ei înșiși cât și la cei din jur.
Personalul sălii poate interzice accesul pe panou căţărătorilor echipaţi necorespunzător, sau a celor care prin modalitatea lor de căţărare pun în pericol securitatea personală sau a celor din jur.
Toţi participanţii trebuie să aducă la cunoştinţa personalului sălii existenţa unor prize care se mişcă, identificarea de echipamente deteriorate, comportamente neadecvate sau orice altceva ce pune în pericol siguranţa participanţilor.
Însoţitorii, spectatorii, cei care fac fotografii sau orice alte persoane prezente în sală, vor respecta cu stricteţe zona de siguranţă de la baza structurii, astfel încât să nu pună în pericol siguranţa proprie sau a celorlalţi participanţi.
Riscurile tipice desfăşurării activitaţilor specifice, fără a se limita la cele enumerate, sunt:
1. Riscul rănirii din cauza activităţilor şi a echipamentelor folosite include posibilitea dizabilităţii sau chiar a decesului.
2. Răniri ale mâinilor, degetelor sau picioarelor, trunchiului, capului incluzând, dar nelimitându-se la inflamaţii, întinderi, rupturi musculare ale tendoanelor ori ligamentelor, rupturi osoase, ce pot surveni prin căderea de la înălţime sau lovirea cu obiecte/pereţi/persoane.
3. Răniri ale membrelor, coloanei vertebrale incluzând, dar nelimitându-se la inflamaţii, întinderi, rupturi musculare ale tendoanelor ori ligamentelor, rupturi osoase rezultate în urma căderilor frecvente sau necorespunzatoare pe suprafața saltelei sau pe sol.
4. Răniri cauzate de căderi de la înălţime, expunere la altitudini mari, ce pot afecta judecata şi coordonarea şi pot avea urmări semnificative pentru persoane care acuză fobii de înălţimi.
5. Răniri de genul loviri, tăieri, julituri însă nelimitându-se la acestea provocate de ciocnirea/ lovirea cu obiecte/ pereţi/ persoane/ echipamente.
6. Răniri provocate de utilizarea tirolienei, incluzând, dar fără a se limita la: cădere de la înălţime, arsuri provocate de coardă, încâlciri/ agăţări/ tăiere provocate de contactul cu echipamentul, ciocniri cu obiecte/ pereţi/ persoane, răniri prin manevrarea necorespunzătoare a scaunului tirolienei.
7. Riscuri provocate de neutilizarea sau utilizarea necorespunzătoare a echipamentelor (corzilor, buclelor, hamurilor, prizelor de cățărat, ancorelor etc.), sau ale oricăror părți ale pereților de cățărat.
8. Riscul desprinderii/ ruperii/ răsucirii imprevizibile a prizelor de pe panou.
9. Riscuri cauzate de abraziunea corzii, încâlcire sau alte vătămări corporale rezultate din activități desfășurate pe pereții de cățărat sau în apropierea acestora cum ar fi, însă fără a se limita la, cățărat, asigurare, rapel, coborârea pe coardă, sistemele de salvare și alte tehnici de coardă.
10. Răniri cauzate de neglijenţa altora, incluzând, dar nelimitându-se la căţărători în cădere, obiecte scăpate (prize de escaladă, carabiniere, corzi, bucăţi din perete, echipamente pentru antrenament, obiecte de uz personal) sau aruncate.
11. Simptome ale diferitelor afecţiuni preexistente, amplificate sau provocate de practicarea activităţilor sportive specifice, cum ar fi, dar fără a se limita la: boli şi diferite afecţiuni cardiace, deficienţe respiratorii, deficienţe musculare, deficienţe care determină dificultăţi în coordonarea mişcărilor şi păstrarea echilibrului, diverse fobii.
12. Posibilitatea rănirii persoanelor vulnerabile (copii de vârste fragede, persoane cu diverse dizabilităţi, vârstnici, etc).
13. Riscuri provocate ca urmare a nerespectării instrucțiunilor personalului sălii de cățărat sau nesolicitarea de informații sau asistență.
Precizăm că acestea sunt numai unele dintre riscurile posibile, având în vedere natura activităţilor desfăşurate în cadrul sălii de căţărat Crux, iar personalul sălii nu garantează că nu este posibilă porducerea şi a altor riscuri.
Panoul Gullich sau campus board-ul
Campus board-ul e o unealtă foarte bună de antrenament dar e destinată exclusiv cățărătorilor experimentați și doar după o încălzire riguroasă.
Dacă nu aveți cel puțin 2 ani de cățărat va recomandăm să nu folosiți acest panou decât sub îndrumarea personalului sălii.
Mai multe informații despre antrenamentele folosind acest panou puteți primi de la personalul sălii.
Bara de tracțiuni, plăcile de tracțiuni, inelele, TRX-ul, sfoara, ganterele, benzile elastice și alte instrumente pentru antrenament
Vă rugăm să utilizați cu grijă echipamentul sportiv, în mod adecvat. În mod contrar vă asumați răspunderea pentru riscurile traumatismelor ce pot surveni în urma utilizării neadecvate a instrumentelor.
Toate instrumentele de antrenament sunt destinate a fi folosite doar de către persoanele experimentate, după o încălzire riguroasă sau sub supravegherea personalului sălii.
Nu este permisă folosirea lor de către copii sub 14 ani fără acordul și sub supravegherea unui părinte/turore legal sau fără acordul și sub supravegherea personalului sălii.
Toate instrumentele de antrenament se folosesc cu grijă și strict în scopul pentru care au fost montate.
Urcarea/coborârea de pe bara de tracțiuni, plăcile de tracțiuni, inele, TRX, sfoară, se face în mod controlat, fără sărituri sau mișcări bruște.
Dispoziții finale
Acest regulament este aplicabil tuturor persoanelor care folosesc facilităţile sălii de căţărat Crux, participă la activităţile desfăşurate în sală sau observă aceste activităţi, inclusiv minorilor, pentru care este necesar acordul părintelui sau tutorelui legal.
Regulamentul de ordine interioară este obligatoriu pentru orice persoană care beneficiaza de serviciile sălii, personalul sălii rezervându-și dreptul de a lua orice măsuri juste față de cei care nu îl respectă, în conformitate cu prevederile de mai sus.
Sala de escaladă Crux își rezervă dreptul de a aduce amendamente și completări, ce vor fi afișate la avizierul sălii, orice modificare intrând în vigoare în momentul afișării ei. Începând cu data intrării în vigoare a amendamentelor și/sau completărilor, cățărătorii vor fi obligați să ia cunoștință de acestea și să le accepte.
Accesul în incinta sălii de escaladă reprezintă aderarea dumneavostră la prezentul regulament și totodată supunerea la reguli. Evoluați în sala Crux pe propria răspundere și recunoașteți că ați citit și înțeles prezentul regulament. În cazul minorilor, consimțământul este exprimat de către părinții sau persoanele împuternicite de către aceștia, care îi însoțesc.
Accept că citirea prezentului regulament şi obţinerea informaţiilor din partea personalului sălii de căţărat Crux reprezintă acordul meu implicit, pentru folosirea facilităţilor sălii de căţărat Crux şi participarea la activităţiile sălii de căţărat şi asumarea răspunderii pentru posibilitatea producerii riscurilor aferente practicării acestor activităţi, inclusiv în ceea ce priveşte eventualele pagube materiale sau morale suferite.
Vă așteptăm cu mult drag și vă dorim distracție plăcută la cățărat!