Top 10 cele mai frecvente întrebări la prima vizită într-o sală de escaladă

with No Comments

Începător la cățărat? Este prima ta sesiune de escaladă și nu știi exact de unde să începi? Nici o problemă! 

Ne bucurăm nespus să vedem cum numărul cățărătorilor crește de la o lună la alta! și ne-am gândit să venim în întimpinarea voastră cu câteva răspunsuri, un mini ghid cu Top 10 cele mai frecvente întrebări la prima sesiune de escaladă:

  1. Introducere în cățărat: escaladă vs bouderul? 

Escalada, la stâncă sau indoor (în sală) presupune existența unor trasee de lungimi mari (de obicei de peste 5 m) care pentru a putea fi parcurse în siguranță, necesită coardă și echipament de protecție și asigurare. Escalada poate fi considerată și un sport “social”. De obicei necesită existența partenerului care ne asigură când parcurgem un traseu.

*La escalada indoor – în cadrul sălilor care au și perete de escaladă (trasee a căror lungime depășește 4 – 5 m) există și varianta de asigurare cu dispozitive autoblocante.

BOULDER-ul, ceea ce se poate practica și la sala cățărat Crux Holds Oradea, presupune o lungime a traseelor care nu necesită coardă pentru asigurare (traseele cu lungime de până la 4.5 m). Siguranța în boulder este dată de existența saltelor de înălțime mare care permite amortizarea salturilor și căzăturilor.

prima vizită în sala de escaladă Crux Holds

*Boulderul se poate practica atât  INDIVIDUAL cât și cu prietenii! Cu cât mai mulți cu atât mai bine😜 iar ședințele de antrenament devin mai antrenante și distractive!

  1. Pentru cine este indicat cățăratul?

Absolut pentru Oricine*! Escalada se potrivește de când învățam să mergem și până mai putem  merge 😏!

copii escalada crux

Ca la orice sport, trebuie să ții cont că va da dependență de mișcare, stare de bine și sănătate!

Ce mai trebuie să știi în legătură cu cățăratul? Indiferent dacă vorbim de escaladă, boulder, stâncă sau în sală te vor ajuta să iți crești mobilitatea, forța și anduranța în același timp.

Încă de la prima sesiune de escaladă vei descoperi un sport surprinzător de complex, solicitant și antrenant care te va face să vezi viața mai in roz!

Iar colectivitatea de cățăratori este recunoscută ca fiind una din cele mai prietenoase și deschise!

Ocazional mai participăm/organizăm și câte un concurs, sau competitie DAR dar ce vei descoperi că întotdeauna primează spiritul de echipă, încurajarea și colaborarea la rezolvarea traseelor!

*Pentru cine nu e indicat acest sport? Pt persoanele cu probleme acute sau cronice de sănătate care le pun siguranța în pericol.  (EX: cazuri/boli pentru care NU exista recomandarea medicului la efort indiferent de sportul practicat sau este contraindicat)

  1. Este necesar să te pregătești în avans pentru a putea cățăra?

NU!
Chiar nu este nevoie să începi să alergi pe malul Crișului sau să mergi 3 luni la sală pentru a putea cățăra!

De nenumărate ori ne-am lovit de această dilemă. Și da, știm că fiecare avem ceva de care nu suntem prea siguri! Fie că mă țin brațele, că nu am degetele destul de puternice sau sunt prea rotund… Dar, în realitate, mișcarea ne ajută să ne depășim aceste minusuri și fiecare antrenament ne face mai puternici!

 

Traseele sunt configurate într-o  manieră care permite fiecărui cățărator să poată alege și parcurge trasee potrivite nivelui lui de dificultate și performanță. De la cele mai ușoare până la trasee pentru cei mai Profi !

Noi credem că cel mai bine e să te convingi singur că acest sport iți va lucra toate grupele musculare, inclusiv cele de care nu stiai că există! Așa că nu te stresa în avans, ci HAI la cățărat! 

  1. Ce echipament este necesar la o sesiune de escaladă

papucii de cățărat
papucii de cățărat

 

Pe lângă hainele sport preferate, pentru o sesiune de boulder, la orice sală de cățărat (inclusiv la noi la Crux Holds) vei avea nevoie de o pereche de espadrile sau papuci de cățărat. Se pot închiria de la recepția sălii și te poți informa în prealabil dacă ai numere mai atipice 😛 peste 46.

Iar în cazul în care trebuie să zicem că nu avem mărimea ta, o pereche de încălțăminte sport de schimb cu talpă subțire sigur va fi utilă. 

  1. Cele mai importante reguli de siguranță în orice sală de escaladă sau boulder

Ca la orice sport există anumite reguli scrise și nescrise care se urmează în sală.

Noi nu avem regula cu: nu fura ganterele vecinului 🏋️, dar avem Regula de bază care zice că trebuie să FII ATENT în sală să nu stai SUB cineva care cațără. Siguranța înainte de toate!

Da, mai avem și alte reguli normale cu NU se fumează în spații publice și cele de conviețuire pașnică cu prietenii! Dar, regula de bază rămâne SĂ FII PREZENT și Atent pentru a preveni accidentările!

Iar in rest doar Distracție Plăcută!

 

  1. Cum sa alegi un traseu de cățărat potrivit nivelului tău de experiență?

Cel mai ușor este sa consulți personalul sălii. Fiecare sală are și un ghid de dificultate al traseelor – fiecare traseu de boulder fiind marcat distinct în sălile moderne.

Palierul de dificultate al traseelor la sala de escalada Crux

De exemplu, la sala Crux Holds Oradea, traseele sunt marcate cu benzi de diferite culori care le indică dificultatea.

Banda Galbena – foarte usor, până la Negru -cel mai dificil, etc

  1. Ce trebuie să știi dacă aduci copilul tău la antrenamente de escaladă?

Copii iubesc acest sport!

Prima sesiune de escaladă pentru copii

NU doar ca le vine instinctiv să cațere ci chiar adoră orele de cățărat.

Iar dacă copilul tău are și vârsta potrivită pentru a putea fi lăsat singur/ă la antrenament (de obicei +7 ani), să știi că avem program special de antrenamente destinate celor mici: Luni – Miercuri și Vineri între orele 17.00 – 18.00.

Dacă încă nu a ajuns la vârsta la care stă fară tine, nu iți fă griji! Toți copii sunt bineveniți la cățărat iar în acest caz e nevoie doar de un părinte/adult să îl supravegheze. Iar personalul sălii vă poate îndruma către zonele cele mai ușoare și indicate pentru cei mai mici pitici! 

 *De asemenea se poate opta și pentru varianta de Antrenamente Individuale. Pentru acest tip de antrenament 1-1 vă rugăm să contactați personalul sălii pentru programarea ședințelor.

  1. Tehnici specifice recomandate pentru cățărătorii începători și nu numai!

Încălzire și Stretching!

Încălzirea de la prima sesiune de escaladă

Da e foarte tentant să fugi direct la trasee dar recomandarea noastră este să NU sari peste partea de încălzire și cea de streching de la finalul sesiunii de antrenament! Ambele sunt o parte foarte importanta din antrenament și te vor ajuta la prevenirea accidentărilor. Dar și mai mult sunt menite pentru o sesiune reușită de cățărat! Fiecare grupă musculară și articulară va fi implicată și este bine să le încălzești înainte de efort!

Iar sesiune de stretching de la final te va ajuta cu mobilitatea și cu revenirea mult mai rapidă de după efort! Doar lucruri bune!

  1. Tips&Tricks!

  • Jos papucii!

Da știm că papucii de cățărat nu sunt cei mai comozi papuci din lume, dar sunt meniti să ofere aderență și precizie pe toate tipurile de prize și structuri. Pentru a crește totuși nivelul de comfort în timpul unei sesiuni de cățărat  încaltamintea se poate da jos între încercările date pe trasee.

De asemenea recomandăm încercarea papucilor inainte de achizitionarea lor. Mai multe detalii cu linkuri catre magazinele unde poți găsi espadrile în Oradea aici: Papucii de Cățărat

  • Odihna!

Da! o recomandam cu drag!
Și între zilele de antrenament și între încercarile date la trasee.

  • Învață tehnica corectă de la început!

Da să fii începător poate fi puțin greu și frustrant, dar ai ocazia să înveti tehnica corectă de la bun început și aceasta îți conferă un mare avantaj.

Dacă simți că acesta este sportul potrivit pentru tine recomandăm cu drag sa vizionezi video-uri instructive pe canalele de streaming (si noi urmarim o cei mai talentați cațărători pe Youtube sau Instagram :D). Sau poți să te consulți cu personalul sălii pentru a te asigura când ai dileme. Și nu uita că poți opta și pentru varianta de antrenamente individuale asistate! Tu alegi ce ți se potrivește și cum înveți mai bine!

  • Meseria se mai și fură 😎

Adevărul este că atunci când cățărăm împreună, poți învăța multe și doar privind cum fac ceilalți traseele!

 

  1. Practice makes perfection sau  Antrenamentele regulate ajută să iți îmbunătățești nivelul!

Știm că timpul e o resursă rară în zilele noastre dar să știi că efortul depus intenționat este întotdeauna recompensat!

Și avem noi o vorbă: evoluția necesită un minim de 2 antrenamente/săpt iar de la +3 antrenamente/săpt =Progres considerabil!

Nici antrenamente ocazionale nu sunt de neglijat – orice mișcare fiind binevenită. 

 

Outro: prima sesiune de escaladă 

Sper că ai găsit acest articol util și am reușit să te convingem că nu ai de ce să eviți prima ta sesiune de cățărat!

Ne bucurăm dacă ai găsit răspunsul căutat la top 10 cele mai frecvente întrebări la prima vizită într-o sală de escaladă. Și dacă cumva mai ai și alte întrebări nu ezita să ne contactezi! Te așteptăm cu drag să aplici ce ai învățat cu noi la sală 🙂 

Și nu uita: Distracție plăcută!